Kuchnia

obiad

Patelnia obfitości
Co powiecie na potrawkę warzywną z kurczakiem, którą możemy podać z ryżem jako danie obiadowe lub na różne uroczystości. Danie można doprawić według uznania, na łagodne lub ostre. Polecam jest pyszna.
30 minut czas przygotowania
8 porcji
Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• 2 marchewki
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 1 brokuł
• 1 papryka żółta
• 1 papryka czerwona
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• 1 łyżka miodu
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
• Olej do smażenia
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w podłużne paski. Do mięsa dodajemy sos sojowy, miód, ketchup, sól, mieszamy wszystkie składniki razem.
2. Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
3. Do cebuli dodajemy obrane, pokrojone w słupki marchewki.
4. Następnie dodajemy mięso i smażymy do miękkości. Podlewamy jedną szklanką wody.
5. Dziesięć minut przed końcem smażenia dodajemy umytego, pokrojonego na małe różyczki brokuł oraz umyte, obrane z nasion i pokrojone w paseczki papryki.
6. Na koniec zagęszczamy sos skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
7. Danie gotowe, podajemy z ryżem
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation