Wnętrza

Piękne wnętrza

Pyszne Kadry: Włoskie ciasto Panforte di Siena
Składniki: (tortownica o średnicy 20 cm)


- 130 g orzechów laskowych podpieczonych w piekarniku

- 130 g migdałów obranych ze skórki podpieczonych w piekarniku

- 100 g kandyzowanego ananasa lub papai

- 100 g suszonych fig

- skórka otarta z jednej pomarańczy

- pół łyżeczki mielonych goździków

- pół łyżeczki mielonego imbiru

- pół łyżeczki nasion kolendry, utłuczonych w moździerzu

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

- 80 g mąki

- 2 łyżki kakao

- 100 g cukru

- 175 g miodu

- cukier puder do posypania


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Orzechy laskowe oraz migdały wsypujemy do suchej formy i prażymy ok. 15 min, aż skórka orzechów laskowych zacznie pękać. Po wyjęciu z piekarnika za pomocą suchej ściereczki oczyszczamy orzechy ze skórki. Następnie wsypujemy je do miski, dodajemy posiekane figi, kandyzowanego ananasa, skórkę otarta z jednej pomarańczy, mąkę, kakao oraz przyprawy. W rondelku podgrzewamy cukier wraz z miodem cały czas mieszając, aż masa się zagotuje. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy ją do suchych składników szybko mieszając. Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzamy łyżką. Ciasto pieczemy ok. 45 min w temperaturze ok. 150 st C. Następnie wyjmujemy i studzimy w formie. Gdy ostygnie możemy grubo posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation