Kuchnia

ciasteczka

Ptysie z prażonym jabłkiem, kremem karmelowym i kruszonką z masłem orzechowym - food²

SKŁADNIKI
Ciasto parzone:

100 g masła
250 ml wody
200 g mąki
4 jajka
szczypta soli


Kruszonka z masłem orzechowym:

40 g zimnego masła
40 g masła orzechowego
80 g cukru trzcinowego
80 g mąki pszennej


Prażone jabłka:

3 duże jabłka
ok. 50 g cukru
50 ml wody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Krem karmelowy:

500 ml śmietany kremówki 36%
200 g + 50 g kajmaku


Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Kruszonka z masłem orzechowym

Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieć ze sobą lub zmiksuj za pomocą miksera.
Kolejno rozwałkuj ją cienko na papierze do pieczenia i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po przygotowaniu ciasta parzonego powycinaj z niej okręgi o średnicy 5 cm.


Ciasto parzone
W garnku zagotuj wodę wraz z masłem oraz solą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i wsyp mąkę. Zacznij całość energicznie mieszać, aż mąka masa zacznie odchodzić od garnka i powstanie gładka masa.
Ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Przełóż je kolejno do robota kuchennego i zacznij miksować, wbijając jajka, jedno po drugim. Sprawdzaj cały czas konsystencję ciasta. Powinno być dość gęste, ale dać się wycisnąć przez szprycę, zachowując jednocześnie kształt.
Gotowe ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij wysokie okręgi o średnicy ok. 5 cm na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu sporych odstępów — ptysie mocno rosną.
Okręgi z kruszonki kolejno spłaszcz w dłoniach i układaj na wyciśniętych ptysiach. Ptysie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 30-35 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ptysie upiekły się w środku i odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój na połówki.

Prażone jabłka
Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę. Wstaw je do rondelka, wlej wodę i wsyp cukier oraz cynamon. Gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu, aż jabłka zmiękną, ale nadal będą przyjemnie chrupać. Rondelek zestaw z ognia.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie wody i wlej energicznym ruchem do jabłek. Szybko wymieszaj i wstaw z powrotem na ogień, gotując jeszcze przez moment. Prażone jabłka odstaw do wystudzenia.

Krem karmelowy
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
Kolejno łyżka po łyżce dodawaj do niej kajmak (200 g), ubijając na średnich obrotach miksera. Masa stanie się odrobię rzadsza, ale nadal powinna mieć konsystencję nadającą się do wyciskania.
Resztą kajmaku wysmaruj wnętrze rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, rozpościerając go na 3 pasy. Krem przełóż delikatnie do rękawa.

Przygotowanie ptysiów
Spód ptysiów wypełnij porcją prażonych jabłek, kolejno tylką wyciśnij gotowy krem.
Przykryj drugą połówką ciasta. Gotowe ptysie oprósz delikatnie cukrem pudrem i podawaj od razu. Ptysie można również przechowywać w lodówce przez jeden dzień, jednakże ciasto stanie się miękkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation