Kuchnia

ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonem PYSZNE

Składniki:
150 g masła

4 jajka

250 g cukru

150 g jogurtu

300 g pszennej mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

nasiona z 1 laski wanilii

szczypta soli, u mnie solone masło

Nadzienie
90 g trzcinowego cukru

2 łyżki cynamonu

1 łyżeczka kardamonu lub więcej cynamonu

3 soczyste jabłka średniej wielkości

300 ml śmietanki kremówki, 36%

cynamon do posypania

Nastaw piekarnik na 180ºC. Odważ cukier i wsyp do misy miksera. Dodaj jajka , wanilię i szczyptę soli. Zmiksuj jajka na puszystą masę. Rozpuść masło i wymieszaj z jogurtem. Dodaj mieszankę do masy jajecznej i zmiksuj do połączenia. Odważ mąkę. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Mieszaj łyżką do połączenia składników.

W misce wymieszaj cukier z cynamonem i kardamonem. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazdka i pokrój w ósemki. Foremkę o rozmiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie napełnij formę połową ciasta. Na wierzchu ułóż jabłka i posyp połową korzennego cukru. Następnie rozprowadź resztę ciasta i zakończ posypką.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Ubij śmietankę i równomiernie rozprowadź po cieście. Posyp cynamonem. Pokrój ciasto na kawałki. Przechowuj w lodówce. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation