Kuchnia

Wypieki

Kokosanki


25 dag wiórków kokosowych
60 g masła (około 3 łyżki)
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mleka kondesowanego light
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 białka
szczypta soli

Czas przygotowania: 20-25 min

Przepis na: Kokosanki
Share Button
Tweet
[Pin It]

Kokosanki pachną mi właśnie w całym domu :) Idealne do filiżanki herbaty lub kawy. Kokos ogólnie kojarzy mi się z latem i plażą. I chyba z tego powodu uwielbiam go w różnych potrawach.

Trochę więcej niż połowę odmierzonego cukru rozpuszczam razem z masłem. Następnie dodaję wiórki kokosowe i mieszam. Dosypuję mąkę ziemniaczaną, mleko kondensowane i jeszcze raz mieszam.

Do drugiego naczynia wbijam białka i lekko solę. Ubijam je na sztywną pianę. Kiedy piana jest gotowa, dosypuję resztę cukru i jeszcze raz delikatnie i krótko ubijam.

Przekładam pianę do wiórków i delikatnie mieszam. Włączam piekarnik na 180 st. C. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki lub po prostu ręką formuję nieduże ciasteczka i układam je na papierze. Piekę je 15 minut, aż się zarumienią. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation