Kuchnia

Wypieki

PORZECZKOWIEC

Składniki
2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki Masła orzechowego kakaowego firmy PRIMAVIKA
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek

Masa śmietanowa :

400 g kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
5 torebeczek malutkich śmietany fix
250 g miękkiego masła

1i 1/2 słoiczka Dżemu z czarnej porzeczki firmy ORZECH

1 tabliczka czekolady mlecznej milka

Wykonanie :

Do garnka wlać olej , wodę, dodać cukier , cukier waniliowy , kakao ,masło orzechowo kakaowe . Wszystkie składniki rozpuścić , gotować około 4 minut .
Masę ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do zimnej masy kakaowej dodać żółtka i wymieszać , stopniowo dosypywać mąkę z sodą i proszkiem ciągle mieszając mikserem . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką.

Dużą tradycyjną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .

Masa śmietanowa :

Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Stopniowo dodawać śmietanę ciągle mieszając mikserem .
Następnie dodajemy śmietanę fix , wszystko mieszamy.

Zimne ciasto przeciąć na pół .

Na jedną połowę ciasta wyłożyć słoiczek dżemu , następnie wykładamy połowę masy śmietanowej .
Przykrywamy drugim plackiem .
Wierzch smarujemy resztą dżemu i masy śmietanowej.
Na wierzch ścieramy czekoladę.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation