Kuchnia

11. desery, lody

Deser panna cotta 100% jogurtowa | Kwestia Smaku

Składniki
4 małe porcje
Biszkopty w kawie:

1/2 szklanki mocnej kawy (z przedłużonego 1 espresso lub z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
1 łyżka likieru kawowego, likieru amaretto lub cukru
4 - 6 podłużnych biszkoptów - jak do tiramisu
1/2 łyżeczki żelatyny

Krem:

1 biała czekolada
1 łyżeczka żelatyny w proszku
200 g jogurtu naturalnego (lub greckiego)
szczypta skórki z pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego lub 1 łyżka rumu

Dekoracja: konfitura gruszkowa lub inna ulubiona np. frużelina
Dodaj notatkę
Przygotowanie

Biszkopty w kawie: Kawę wymieszać z likierem lub cukrem. Biszkopty przełamać, maczać w kawie i układać w kieliszkach. Pozostawić kilka łyżek kawy, podgrzać i rozpuścić w niej 1/2 łyżeczki żelatyny. Polać biszkopty.

Krem: Żelatynę zalać 1 łyżką ciepłej wody, odstawić na 5 minut. W rondelku na minimalnym ogniu roztopić połamaną na kosteczki czekoladę cały czas mieszając. Odstawić z ognia, dodawać po łyżce jogurt cały czas mieszając energicznie łyżką aż powstanie gładka masa. Dodać skórkę pomarańczową, likier lub rum i wymieszać.
Do namoczonej żelatyny dodać 3 - 4 łyżki gorącej wody i mieszać aż całkowicie się rozpuści, w razie potrzeby można podgrzać. Rozpuszczoną żelatynę ostudzić. Do lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy jogurtowej i energicznie wymieszać, dodawać kolejne łyżki kremu mieszając po każdej dodanej.
Krem wyłożyć na biszkopty, wstawić do lodówki do stężenia na około 2 godziny lub dłużej jeśli mamy czas. Przed podaniem udekorować kawałkiem gruszki w syropie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation