Kuchnia

zupy

Cytrynowa zupa z cukinii

Składniki na 4 porcje:
1 kg żółtej cukinii
200 g ziemniaków
1/2 łyżeczki kurkumy
kilka plasterków papryczki chili
skórka otarta z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek
1/2 litra bulionu warzywnego
1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
sól oraz czarny pieprz
do podania: czarny sezam, kolendra lub pietruszka

Przygotowanie:
Cu­ki­nie obrać i po­kro­ić na grube pla­stry, ziem­nia­ki obrać i po­kro­ić w kost­kę.
Na dnie garn­ka roz­grzać kilka łyżek oliwy i dodać cu­ki­nię wraz ziem­nia­ka­mi, skór­ką z cy­try­ny, kur­ku­mą oraz pa­prycz­ką chili. Do­kład­nie za­mie­szać i pod­sma­żać na nie­wiel­kim ogniu przez 10 minut. Na sam ko­niec wy­ło­wić kilka pla­ster­ków cu­ki­nii i odło­żyć na bok do po­da­nia.
Po tym cza­sie do garn­ka wlać bu­lion i go­to­wać ko­lej­ne 5 – 8 minut. Kiedy wa­rzy­wa będą bar­dzo mięk­kie zblen­do­wać wszyst­ko na gład­ki krem, do­pra­wić do smaku so­kiem z cy­try­ną, solą oraz czar­nym pie­przem. Po­da­wać z pla­ster­ka­mi pod­sma­żo­nej cu­ki­nii, ob­sy­pa­ne czar­nym se­za­mem oraz natką ko­len­dry lub pie­trusz­ki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation