Kuchnia

drozdzowe

Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonką - extradania.pl

Bułeczki drożdżowe
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
34 g drożdży
2 jaja + 2 żółtka
150 g masła
Kruszonka:
50 g masła
4 łyżki cukru
100 g mąki
Nadzienie:
owoce: truskawki, maliny, śliwki
dżem, marmolada lub budyń
Instrukcje
Ciasto:

Szklankę mąki przesiać do miski, dodać cukier, zrobić dołek i wlać drożdże wymieszane z mlekiem. Delikatnie zamieszać, robiąc zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Po 15 minutach przesiać resztę mąki, dodać całe jaja i rozpuszczone masło lub margarynę. Dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Kruszonka:

Masło, mąkę i cukier wymieszać ze sobą, rozdrabniając w palcach i robiąc grudki.

Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i wykrajać szklanką koła. W każdym kółku zrobić wgłębienie, np. kieliszkiem i nałożyć owoce lub dżem, posypać kruszonką. Odstawić na 15 minut, żeby jeszcze podrosły. Piec w 180 stopniach przez 20 minut, aż będą rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation