Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

Owsiana tarta z rabarbarem, kremem z mascarpone & białą czekoladą – Chocolate in plum

Tarta owsiana z frużeliną rabarbarową i kremem z mascaropne i białej czekolady
I. SPÓD
Składniki:
-200g płatków owsianych (lub gotowej mąki)
-100g zimnego masła
-50g cukru pudru
-szczypta soli
-jajko

Przygotowanie:
Płatki mielimy dokładnie na mąkę (w malakserze). Dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko, sól, cukier i blendujemy do połączenia się składników.
Wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat, zagniatamy kulkę, rozwałkowujemy ją na placek i wykładamy nim formę do tarty. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na najlepiej 1,5-2h.
Po tym czasie nakłuwamy spód widelcem i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
PS. Spód możesz zrobić też z gotowych ciasteczek owsianych i masła (ok. 200g ciasteczek+40-50g masła. Blendujemy, wykładamy formę i chłodzimy)

II. FRUŻELINA RABARBAROWA:
Składniki:
-400-450g oczyszonego, obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru.
-ok. 60g cukru (lub więcej jeżeli rabarbar wyda wam się zbyt kwaśny)
-2 łyżki wody
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+4-5 łyżeczek wody.

Przygotowanie:
Pokrojony rabarbar umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i 2 łyżki wody. Dusimy aż rabarbar zacznie się rozpadać. Kiedy będzie już miękki (można go dodatkowo zblendować, ale nie jest to konieczne) mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą.
Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając wlewamy mączną mieszankę. Gotujemy na małym ogniu przez chwilę, aż masa stanie się żelowa. Dokładnie studzimy.

III. KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MASCARPONE
Składniki:
-250g mascarpone
-200ml śmietanki 30%/36%
-100g białej czekolady

Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami śmietanki.
Resztę śmietanki ubijamy. Dodajemy mascarpone i roztopioną czekoladę. Dokładnie miksujemy i chłodzimy.

WYKOŃCZENIE:
Na dobrze schłodzony spód wykładamy frużelinę (ilość dostosujcie do wielkości blaszki. Najlepiej rozłożyć ją na mniej więcej 1/3 wysokości formy, żeby się nie wylewała bokami po dodaniu kremu) i wkładamy do lodówki, żeby trochę stężała.
Następnie nakładamy warstwę z mascarpone i rozprowadzamy po całym wierzchu.
PS. Jeżeli położycie mascarpone na jeszcze ciepłą frużelinę, to zacznie się rozpuszczać, dlatego chłodzenie jest konieczne :C
Moje ciacho przyzdobiłam pociętym w paski i karmelizowanym w cukrze rabarbarem oraz pokruszonymi ciasteczkami owsianymi
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation