Kuchnia

Pieczywo

Bułeczki Cebulak
Takie bułeczki każdy zje z przyjemnością na drugie śniadanie do pracy. Idealne na jesienne ponure dni.
Można przygotować wcześniej, bo na drugi dzień są jeszcze lepsze.
8 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki na ciasto:
• 5 dag drożdży świeżych
• 1 szk. mleka 3,2%
• 3 1/3 szk. mąki pszennej
• ½ łyżeczki cukru
• ½ łyżeczki soli
• 2 łyżki oleju
Składniki na farsz:
• 4 duże cebule
• 2 łyżki masła
• ¾ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki papryki słodkiej
• ½ łyżeczki pierzu czarnego
• ½ łyżeczki tymianku suszonego
• ½ łyżeczki oregano suszonego
• 1 żółtko
Sposób przygotowania:
1. Drożdże przekładamy do naczynia, dodajemy jedną łyżkę mąki pszennej, cukier i wlewamy połowę szklanki lekko rozgrzanego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
2. W tym czasie co ciasto rośnie robimy farsz: cebule obieramy. Kroimy na ćwiartki i blendujemy.
3. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę, oregano, tymianek, pieprz, paprykę słodką oraz sól. Dokładnie mieszamy i lekko podsmażamy.
4. Na oprószonym mąką blacie robimy z ciasta wałek, który dzielimy na 8 części, następnie okrągłe placki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Każdy placek smarujemy żółtkiem i nakładamy farsz.
6. Pieczemy 20 minut w 180°C.
7. Gotowe.
8. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation