Kuchnia

Przepisy

PRZEPIS NA MAŚLANE JAGODZIANKI

Otrzymasz 6 dużych jagodzianek lub 8 mniejszych

składniki:

- 370 g mąki pszennej typ 480
- 170 g mleka
- 12 g drożdży świeżych
- 70 g cukru
- 100 g masła
- 2 żółtka



WYKONANIE:

Do małej miseczki wsyp 100 g mąki, dodaj 100 g mleka, 10 g cukru i 12 g drożdży, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
Masa podwoi swoją objętość. Przygotowany rozczyn przenieś do dzieży robota.

Dodaj pozostałą część mąki, mleka, cukru i 2 żółtka.
Wyrabiaj ciasto przez 8 minut robotem planetarnym na prędkości 3-4 ( u mnie 3 KitchenAid).
Ciasto pozostaw w misie na 10 minut.
w tym czasie stop masło w rondelku i przestudź, nie może być gorące, ma być ciepłe - jak włożysz paluszek ma być ciepłe nie gorące ;-)

Uruchom robot ponownie na prędkość 4 i dodawaj partiami stopione masło, jak się wchłonie dodajemy kolejną porcję, aż do wyczerpania się składnika.
Robimy to po mału, nie spieszymy się.
Ciasto musi mieć czas aby wchłonąć tłuszcz i aby powstała dobra siatka glutenowa.
Ja ciasto wyrabiałam 16 minut na prędkości 4.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę.

Z ciasto uformuj kulę , podziel na 6 lub 8 części w zależności, jak duże chcesz jagodzianki.

Każdą część uformuj w kulkę, potem rozwałkuj wałkiem na cienki blat.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation