Kuchnia

Przepisy

Oponki serowe

Składniki:
600 g twarogu mielonego z wiaderka
500 g mąki pszennej tortowej
4 żółtka średnich jajek
1/3 szklanki drobnego cukru - 100 g
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
łyżka spirytusu
Przepis na oponki
Dodatkowo: duża drewniana deska lub stolnica, kilka łyżek mąki do podsypywania ciasta, wałek, wykrawaczki o średnicy około 5-6 cm i 2 cm, szczypce do łowienia oponek, około 700 ml oleju roślinnego do smażenia, szeroki garnek, cukier puder do oprószenia oponek

W misce umieść żółtka i cukier. Białka warto wykorzystać do zrobienia blatów pod tort bezowy. Żółtka z cukrem ucieraj przez kilka minut na puch. Najlepszy będzie do tego mikser. Dodaj mielony twaróg - wybierz twaróg półtłusty lub tłusty, który będzie gęsty i nie kwaśny. Polecam ser z wiaderka Piątnicy lub Mlekovity. Dołóż jeszcze 3 pełne łyżki śmietany oraz mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto będzie gęste i klejące. Ja mieszam je dłonią. Na koniec dodaj jeszcze łyżkę spirytusu (ewentualnie octu lub soku z cytryny) i raz jeszcze zamieszaj ciasto.

Przygotuj garnek z olejem. Zacznij nagrzewać olej na średniej mocy palnika. Na szeroki garnek lub patelnię powinno wystarczyć około 700 ml oleju.

Stolnicę oprósz mąką. Wyjmij ciasto na oponki. Posyp je lekko mąką i podziel na kilka części. Jeden kawałek rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawaczką do ciastek o średnicy około 6 cm wycinaj koła (możesz też użyć szklanki) Mniejszą wykrawaczką wycinaj środek (można użyć małego kieliszka).

Smażenie oponek serowych

Gotową serię oponek kładź na dobrze nagrzany olej. (Aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco nagrzany umieść kawałek ciasta w garnku. Jeśli od razu zaczyna skwierczeć, olej jest gotowy do smażenia). Po około 40 sekundach oponki powinny być już rumiane od spodu. Powinny też sporo urosnąć. Przy pomocy szczypiec przewróć je na drugą stronę i smaż około 30 sekund. Jeśli oponki za szybko się rumienią zmniejsz moc palnika.

Smażąc kolejne serie szykuj ciasto pod następne oponki. Na początek warto przygotować sobie kilka serii oponek, ponieważ smaży się je błyskawicznie. Pamiętaj o podsypywaniu mąką ciasta przed wałkowaniem. Ciasto jest bowiem lepiące. Swoje oponki po wyjęciu z garnka układałam na ręczniku papierowym.

Oponki serowe, 1
Możesz też smażyć jednocześnie oponki wraz z kółeczkami, które wycinasz ze środka. Polecam też wycinać same krążki i smażyć okrągłe pączki.
Oponki serowe, 2
Oponki serowe, 3

Gorąco polecam również mój tradycyjny przepis na pączki - rewelacja!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation