Kuchnia

Przepisy

KARNAWAŁOWE KOKARDKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 2 duże talerze

350 g maki tortowej
5 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
4 łyżki masła lub margaryny, zimnego
4 łyżki spirytusu
szczypta soli
DODATKOWO:

cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i siekamy np. nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (ewentualnie malakserem). Następnie szybko zagniatamy ciasto. Wałkiem uderzamy ciasto, aby jak najwięcej wtłoczyć powietrza (będą miały ładne wybrzuszenia). Na oprószonej mąką stolnicy bardzo cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kawałki o wym. 7 x 6 cm. Każdy kawałek ściskamy palcami do środka tworząc kształt kokardki. Olej najlepiej rzepakowy mocno podgrzewamy i smażymy kokardki na lekko złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation