Kuchnia

kuchnia

Roladki ze schabu z gruszką, serem camembert oraz orzechami


Składniki:

4 plastry schabu
2 gruszki
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy ostrej np. Dijon
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżki oleju + olej do smażenia
1 ser camembert
10 orzechów włoskich
sól
pieprz
Ocet, olej, musztardy oraz miód wymieszać ze sobą. Doprawić solą i pieprzem.

Schab rozbić tłuczkiem na cienkie plasterki. Najlepiej go rozbijać przez folię – nic nie chlapie i ciężej jest zrobić w schabie dziurę. Schab oprószyć z obu stron solą i pieprzem.

Orzechy posiekać. Gruszkę obrać i pokroić w cząstki.

Plaster schabu posmarować sosem. Na wierzch położyć ser, dwa kawałki gruszki i 1/4 orzechów. Zwinąć roladkę. Można spiąć je wykałaczkami. Postępować identycznie z pozostałymi plastrami schabu. Roladki obsmażyć na oleju.

roladkisch1

Roladki przełożyć do formy do zapiekania. Polać z wierzchu pozostałym na patelni tłuszczem oraz pozostał glazurą (sosem miodowo-musztardowym). Pomiędzy roladki włożyć pozostałe kawałki gruszki.

Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180°C.

roladkisch5

Podawać np. z ziemniaczkami (pieczonymi lub gotowanymi).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation