Kuchnia

ciasta

Sernik biały michał

Składniki:

Spód:
– 100 g orzechów ziemnych niesolonych
– 320 g ciastek wieloziarnistych (wykorzystałam takie)
– 160 g masła, rozpuszczonego

Masa serowa:
– 100 g orzechów ziemnych niesolonych
– 200 ml śmietanki kremówki 30%
– 6 Białych Michałków (100g)
– 70 g białej czekolady
– 500 g zmielonego tłustego twarogu
– 250 g sera mascarpone
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– pół szklanki mleka w proszku
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 4 duże jajka

Polewa:
– 60 ml śmietanki słodkiej 18% lub 30%
– 75 g białej czekolady
– garść orzechów ziemnych do przybrania

Wykonanie:
Spód: Dno tortownicy o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając papier poza obręcz. Ciasteczka razem z orzechami zmiel w melakserze lub rozdrabniaczu na gładką pastę, następnie dodaj roztopione masło i jeszcze raz zmiksuj. Wyłóż nią dno oraz boki tortownicy, mocno uklepując i dociskając. Wstaw do lodówki.
Masa serowa: Kremówkę umieść w garnuszku z grubym dnem, zagotuj (mieszając), wrzuć posiekane michałki, białą czekoladę oraz mleko w proszku, gotuj do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Lekko ostudź. Orzechy ziemne zmiel na pastę w melakserze lub rozdrabniaczu: najpierw przez minimum 5 minut rozdrabniaj same orzechy, następnie wlej ostudzoną śmietankę, dalej miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa, można rozmiksować blenderem ręcznym. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera włóż zmielony twaróg, dodaj mascarpone i zmiksuj na jednolitą masę, dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier, miksuj przez minutę.
Dodawaj po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 20 sekund po każdym dodanym jajku. Dodaj kolejne jajko, gdy poprzednie będzie już połączone z masą. Dodaj masę śmietankową z orzechów i czekolady, ale najlepiej wcześniej „zahartuj” ją kilkoma łyżkami masy serowej – czyli dodawaj po łyżce masę serową do masy orzechowo-mlecznej za każdym razem mieszając łyżką.
Masę serową wyłóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię łopatką. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę pieczenia do 120 stopni C i piecz sernik przez 105 minut. Sernik wyjmuj stopniowo z piekarnika i powoli go studź. Następnie wyjmij na blat i całkowicie ostudź.
Polewa: W garnuszku zagotuj śmietankę, odstaw z ognia, dodaj połamaną czekoladę i mieszając roztop. Rozprowadź po wierzchu sernika, pozostawiając 2 cm wolną obręcz. Posyp orzechami ziemnymi. Po ostudzeniu sernik obkrój nożem przy samej tortownicy i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin lub na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation