Kuchnia

Przepisy

12. Zapiekane ziemniaki z sosem tatarskim
Ile można jeść zwykłe gotowane ziemniaki, proponuje bardzo łatwy sposób na pyszne pieczone ziemniaki z tanim sosem tatarskim. Ziemniaki są wyjątkowo popularnym warzywem w Polsce. Królowały w kuchni już wiele lat temu, a i dzisiaj mają swoje szczególne miejsce. Oto przepis na przepyszne pieczone ziemniaki, wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.
6 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 5 szt. ziemniaków
• Sól
• Przyprawa do ziemniaków
Składniki na sos tatarski:
• 1 szk. majonezu
• 1 łyżka musztardy sarepskiej
• 1 łyżka musztardy francuskiej
• 3 łyżki soku z cytryny
• 1 ząbek czosnku
• 1 ogórek konserwowy
• 4 grzybki marynowane
• 1 cebula
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieram, myję, osuszam, kroję w plasterki i układam w naczyniu żaroodpornym. Doprawiam solą oraz przyprawą do ziemniaków i piekę 40 minut w rozgrzanym piekarniki w 180 °C.
2. W tym czasie, co pieką się ziemniaki, przygotowuję sos. Majonez przekładam do miski, dodaję musztardy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ogórek, obraną, drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojone grzybki. Wszystko razem dokładnie mieszam.
3. Ziemniaki po upieczeniu polewam sosem i podaję, jako dodatek do mięsa.
4. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation