Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Chleb życia (paleo, bez jaj, bez mąki, low carb) - Paleo Strefa Moniki Piaseckiej

SKŁADNIKI

2 łyżki łupin babki jajowatej
350 ml zimnej wody
200 gramów migdałów
100 gramów ziaren sezamu
100 gramów ziaren słonecznika
100 gramów ziaren siemienia lnianego
100 gramów pestek dyni
1 łyżeczka soli
3 łyżki roztopionego masła wiejskiego

PRZYGOTOWANIE

Łupiny babki jajowatej zalej wodą, wymieszaj i odstaw na 5 min do czasu, że powstanie galaretowata konsystencja
Wszystkie orzechy i ziarna włóż do misy miksera i używając trybu pulsacyjnego
zmiel krótko. Konsystencja orzechów i ziaren ma być wyraźnie wyczuwalna (nie zmiel na pył)
Dodaj sól i roztopione masło, a następnie żel z babki jajowatej.
Wszystko dobrze wymieszaj dłońmi i odstaw na około godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 175C.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż ciasto przyciskając je delikatnie rękami formując równy chlebek.
Piecz przez 60 minut, a następnie wystudź całkowicie przed krojeniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation