Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SKŁADNIKI:

500g mąki pszennej,
150g cukru (3/4 szklanki),
180ml mleka,
2 łyżeczki drożdży instant (8g),
200g miękkiego masła,
2 jajka,
1 żółtko,
Szczypta soli,
PRZYGOTOWANIE:

Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do dużej miski wkładamy mąkę. W mące robimy dołek i wsypujemy cukier, a następnie suche drożdże. Drożdże zalewamy mlekiem. Zostawiamy całość na jakieś 5 minut aż drożdże zaczną pracować (powinna pojawić się na nich pianka).

Po tym czasie zawartość miski mieszamy. Dodajemy jajka, żółtko i szczyptę soli. Dokładnie wszystko mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Najlepiej wyrobić ciasto za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation