Kuchnia

obiad

14. Zupa z kurczakiem
Zupa aromatyczna z kurczakiem, nie będziesz musiała domowników wołać do stołu.
W chłodne, ponure dni jesieni, częściej niż zwykle mamy ochotę na coś lekkiego, ale i rozgrzewającego. Nie wszyscy lubią zupy i tu się dziwię, bo dania gotowane mają mniej kalorii niż smażone. Polecam zatem idealne pierwsze danie lub pełen obiad. Spróbuj i przekonaj się sam.
4 porcje
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 2 łyżki masła
• 2 gałązki pietruszki, same listki
• 1 marchew
• 10 dag pieczarek
• 1 cebula duża
• ½ kg fileta z kurczaka
• 2 łyżki mąki pszennej
• ½ łyżeczki lubczyku suszonego
• ½ łyżeczki pieprzu
• sól
• 3 szk. wody
• 2 kostki drobiowe
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzewam masło w garnku, dodaję drobno pokrojone liście pietruszki, obraną startą na tarce o drobnych oczkach marchew, umyte, bardzo drobno pokrojone pieczarki.
2. Cebulę obieram, bardzo drobno kroję dodaję do warzyw. Mięso myję ususzam, usuwam błonki i kroję w kostkę.
3. Mięso przekładam do garnka, wsypuję pieprz, lubczyk sól, zalewam wodą i wrzucam kostki rosołowe. Gotuję 30 minut.
4. Na koniec zupę zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody i dwie minutki gotuję.
5. Zupa gotowa, podajemy z pieczywem.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation