Kuchnia

obiad

Mielone Polonezy
Na niedzielny obiad lub na imprezę polecam soczyste kotlety mielone upieczone w piekarniku. Smakują wyśmienicie a Ty zaoszczędzisz mnóstwo czasu.
W jednym czasie piekły się wszystkie, a ja miałam czas na przygotowanie surówki i ziemniaków.
Są delikatne i zawierają w sobie zdecydowanie mniej tłuszczu niż smażone. Spróbuj i przekonaj się sam.
7 porcji
45 minut czas przygotowania

Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• Sól
Składniki na farsz:
• 1 cebula
• ½ kg pieczarek
• 2 łyżki musztardy sarepskiej
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia
Składniki dodatkowe:
• 10 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, paprykę ostrą, bułkę tartą i wlewam śmietanę.
2. Dokładnie wyrabiam masę mięsną i robię duże okrągłe kotlety. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdy kotlecie robię głęboki otwór i odstawiam na bok.
3. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, bardzo drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia dodaję musztardę oraz ketchup i jeszcze dwie minutki smażę.
4. Każdy otwór w mięsie napełniam farszem i posypuję żółty serem startym na tarce o dużych oczkach.
5. Piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation