Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Pasta do pieczywa z grochu
Składniki:
• 1 szkl. grochu
• 2 łyżki masła
• 2 ziarenka ziela angielskiego
• 2 łyżki posiekanej natki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
• 2 liście laurowe
Sposób wykonania:
Groch dokładnie umyć i namoczyć na noc w 4 szklankach wody. Rano ugotować w tej samej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Groch powinien gotować się ponad godzinę pod przykryciem. Cały czas trzeba uzupełniać wyparowującą wodę, powinno być jej tyle, aby zakrywała gotujące się ziarna. Kiedy pojedyncze ziarenko grochu da się rozetrzeć pomiędzy palcami, zdjąć pokrywkę z garnka i gotować jeszcze do czasu, aż prawie cała woda odparuje. Powinno zostać jej odrobinę na dnie. Na patelni rozgrzać masło, dodać przyprawy i smażyć przez parę sekund. Wrzucić natkę, wymieszać i zdjąć patelnię z ognia. Z grochu wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, dodać 1 łyżeczkę soli i przyprawy z patelni. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Gdyby była za gęsta, dodać podczas miksowania odrobinę przegotowanej wody. Jest świetna do chleba czy grzanek. Pastę można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Spróbuj zrobić pastę z innymi przyprawami, które lubisz, możesz dodać też do niej przecieru pomidorowego lub chrzanu, aby zaostrzyć jej smak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation