Kuchnia

CIASTA

Kręcone drożdżówki
Puszyste ciasto drożdżowe, nadziewane bułeczki masą twarogową, które zawładną sercem każdego, kto ich spróbuje. Idealne na deser, drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Spróbuj a przekonasz się sam.
10 porcji
60 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto:
• 220 g mleka
• 80 g masła
• 40 g cukru
• 30 g drożdży świeżych
• 450 g mąki pszennej
• 1 całe jajko
Składniki na farsz:
• 500 g twarogu półtłustego
• 50 g śmietany 30%
• 2 żółtka
• 50 g cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Składniki na lukier:
• 150 g cukru pudru
• 25 g wody
Składniki dodatkowe:
• 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy jedną dwie łyżki cukru, jedną łyżkę mąki i 5 łyżek mleka lekko podgrzanego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło, wbijamy jajko, na koniec wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia.
3. W tym czasie, co ciasto rośnie, robimy masę. Mielimy twaróg maszynką do mielenia, następnie miksujemy mikserem razem ze śmietaną, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną.Masę odstawiamy na bok.
4. Wracamy do wyrośniętego ciasta, wykładam na blat oprószony mąką i wałkujemy podłużny prostokąt 40 cm x 60 cm
5. Na ciasto wykładamy masę twarogową i rozprowadzamy po powierzchni ciasta zostawiając pięciocentymetrowe marginesy po bokach.
6. Ciasto zwijamy brzegami w górę tak żeby nachodziły na siebie i sklejamy.
7. Następnie wałek z ciasta odwracam klejoną częściom do dołu i kroimy na dziesięć części.
8. Każdy pas ciasta skręcamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem i pieczemy 20 minut 180 ° C w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzimy.
9. Wodę gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy aż powstanie gęsta konsystencja.
10. Lukrem polewamy drożdżówki.
11. Gotowe,
12. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation