Kuchnia

Ciasta

1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki cukru pudru
100 g zimnego posiekanego masła
ok 3 łyżki zimnej wody

Zagnieć kruche ciasto rozcierając mąkę z masłem między palcami. Dodaj resztę składników i wyrabiaj elastyczne ciasto. Owiń kulkę ciasta folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj na cienki placek i włóż ciastem natłuszczoną formę do pieczenia. Wstaw formę do gorącego piekarnika na ok 15 minut lub do momentu aż się ciasto zrumieni. Temperatura pieczenia to 200*C /390*F.

200 g masła
100 g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
3 żółtka
3 ubite na pianę białka

5 łyżek masła orzechowego

Masło rozpuść razem z czekoladą w rondelku,albo mikrofali. Wystudź. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Na koniec dołóż do masy ubite białka i energicznie wymieszaj aż masa będzie gładka.

Na upieczonym cieście rozsmaruj masło orzechowe, a następnie masę czekoladową. Wygładź powierzchnię i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Podawaj schłodzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation