Kuchnia

Ciasta

Biszkopciki - kuchnia+
Składniki:
60 g mąki
60 g skrobi kukurydzianej
3/4 łyżeczki wodorowinianu potasu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka (jajka i żółtka osobno)
155 g cukru
1/2 miarki dżemu malinowego
3/4 miarki bitej śmietany

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Wyłożyć formę papierem.
Przesiać razem mąkę, skrobię kukurydzianą, wodorowinian potasu i sodę oczyszczoną. Rozdzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Dodawać cukier w 3 etapach, ubijając po każdym, do uzyskania gęstej lśniącej masy bezowej. Wmieszać żółtka po jednym. Przesiać suche składniki na masę, przegarniając ją łagodnie, żeby nie straciła objętości.
Nałożyć z rękawa cukierniczego bądź łyżką na blachę, pozostawiając dość miejsca, żeby biszkopciki się nie posklejały. Piec, aż staną się rumiane, 5 – 7 minut. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia. Lekko stwardnieją.
Przełożyć krążki dżemem malinowym i słodką bitą śmietaną waniliową. Odstawić na godzinę, żeby zmiękły (to ważne, gdyż początkowo nie będą odpowiednio gąbczaste). Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation