Kuchnia

ciasta

Pyszotka z Jabłkami
Długie ponure jesienne dni pod kocem z kubkiem kawy a do tego idealnie będzie pasować ciasto z jabłkami. Aromatyczne, wilgotne i przepyszne, do tego przygotowanie nie zabiera wiele czasu, ma bardzo niewiele kalorii.

Forma okrągła 28 cm
30 minut czas przygotowania
8 porcji

Składniki na kruszonkę:
• 30 g masła
• 30 g cukru
• 15 g płatków owsianych
• 30 g maki pszennej
• ¾ łyżeczki cynamonu
Składniki ma farsz:
• 1 duże jabłko
• 80 g masła miękkiego
• 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na ciasto:
• 600 g mąki pszennej
• 300 g wody letniej
• 40 g drożdży świeżych
• 60 g cukru
• Szczypta soli
• 50 g oleju
Składniki dodatkowe:
• 2 łyżki płatków migdałowych
• 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania kruszonki:
1. Zimne, schłodzone masło ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję cukier, płatki owsiane, mąkę pszenną oraz cynamon. Dokładnie mieszam składniki i odstawiam na bok.
Sposób przygotowania farszu:
1. Jabłko myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z masłem o temperaturze pokojowej oraz z cynamonem. Mieszam dokładnie i również odstawiam na bok.
Sposób przygotowania ciasta:
1. Do miski wsypuję mąkę, cukier, sól. Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję do mąki, na koniec wlewam olej i wyrabiam ciasto.
2. Ciasto wykładam na oprószony mąką blat kuchenny i rozwałkowuje ciasto w prostokąt.

Sposób przekładania:
1. Na rozwałkowane ciasto, wykładam jabłka z masłem.
2. Posypuję kakałem, najlepiej przesypać przez sitko.
3. Ciasto kroję w paski o szerokości około 5 cm.
4. Paski składam w harmonijkę i układam w natłuszczonej formie do pieczenia.
5. Posypuję wcześniej przygotowana kruszonką oraz płatkami migdałowymi.
6. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzewam piekarnik.
7. Wyrośnięte ciasto piekę 30 minut w 180°C.
8. Gotowe.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation