Kuchnia

kuchnia

Ciasto bananowe, ciasto z bananami, chlebek bananowy

CIASTO BANANOWe
Ciasto z bananami to szybkie, proste i pyszne ciasto łyżką mieszane i co najważniejsze – ciasto, które zawsze wychodzi! Nie pamiętam już skąd ten przepis trafił do mnie, ale smak ciasta bananowego i łatwość przygotowania powoduje, iż każdy wraz z dokładką prosi koniecznie o tę recepturę :) Polecam wszystkim! W moim domu ciasto bananowe to nasz numer 1, szczególnie wtedy, kiedy posiadamy nadmiar bardzo dojrzałych bananów, nie mających chętnych do bezpośredniej konsumpcji :)
Poniższy przepis na najlepsze ciasto bananowe polecam również wszystkim początkującym, gdyż jest to przepis na prawdę bardzo prosty i mało wymagający :)

Składniki na Ciasto bananowe:
4 dojrzałe banany
3/4 szklanki* cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1.5 szklanki* mąki pszennej tortowej
1 jajo
50 g masła (roztopić)
100 g bakalii
* szklanka – 250 ml

Przygotowanie Ciasta bananowego:
Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).

Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną.

W drugiej misce rozgnieść banany, następnie wsypać cukier i wymieszać.
Do bananów dodać jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie.
Wszystko wymieszać dobrze dużą łyżką.

Gotowe ciasto bananowe wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Wierzch ciasta delikatnie naciąć wzdłuż na środku (w tym miejscu nastąpi charakterystyczne pęknięcie).
Ja swój chlebek bananowy piekłam w keksówce o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm [długość x wysokość x szerokość] (są to wymiary góry keksówki, wymiary samego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość).

Ciasto z bananami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut lub do momentu, kiedy wsadzony w środek ciasta patyczek, wyjdzie suchy.
Upieczony chlebek bananowy można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation