Kuchnia

Przepisy

Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko”



Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
3 łyżki kakao bez cukru
110g mąki pszennej (użyłam tortowej)
160g cukru
80ml oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
około 100ml wody
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Krem Waniliowy Diplomat:
450ml mleka
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
5 żółtek
130g cukru
30g mąki ziemniaczanej
15g żelatyny + 100ml zimnej wody
350ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
Masa gruszkowa:
1,5kg umytych gruszek
1 łyżka masła
2 galaretki w proszku lub 20g żelatyny
2 szczypty zmielonych goździków
Wierzch:
450ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1-2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa + 3 łyżki galaretki w proszku malinowej (lub innej)
600ml gorącej wody
Dodatkowo:
mini bezy do ozdoby
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation