Kuchnia

Przepisy

Bankietowa Sałatka
Co powiecie na drugie śniadanie do pracy, do szkoły, wystarczy spakować w pojemnik.
Smaczna, prosta w przygotowaniu i szybka sałatka a co najważniejsze pełna warzyw z dodatkiem bagietki.
7 porcji
20 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 pojedynczy filet z kurczaka
• 4 łyżki majonezu
• 4 łyżki ketchupu
• 1 sałata lodowa
• 2 pomidory
• 1 ogórek świeży
• 1 papryka czerwona
• Bagietka
• 10 dag sera żółtego
• 1 cebula czerwona
• Olej do smażenia
• 1 łyżka przyprawy Gyros
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą Gyros i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu studzimy i układamy na dnie naczynia.
2. Ketchup mieszamy z majonezem i połowę sosu wykładamy na mięso.
3. Następna warstwa to porwana na małe kawałki sałata lodowa.
4. Na sałacie układamy umytego, pokrojonego w pół plasterki pomidora.
5. Następnie obrana pokrojona w piórka czerwona cebula.
6. Umyty , pokrojony w pół plasterki ogórek.
7. Ponownie smarujemy pozostałym sosem.
8. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w drobne paseczki i układamy na sosie.
9. Bagietkę kroimy w kromki, kromkę na polowe i połówki na trzy części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach i pieczemy 15 minut w 180°c w rozgrzanym piekarniku.
10. Po upieczeniu bagietkę studzimy i układamy na wierch sałatki.
11. Gotowe.
12. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation