Kuchnia

Przepisy

Brioszki z nadzieniem serowo-gruszkowym

Składniki:

500 g mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
150 g masła
20 g drożdży
3 jajka
1 gruszka
175 g sera z niebieską pleśnią
Żółtko
1 łyżka śmietany
20 papierowych papilotek

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. 100 ml wody podgrzać z masłem, rozpuścić w tym drożdże. Drożdże i jajka dodać do mąki i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Gruszki obrać pokroić w drobną kostkę, ser pokruszyć, wymieszać z gruszkami. Ciasto podzielić na 20 części. Z każdej części odjąć 1/3 i uformować kulkę. Formować okrągłe bułeczki i umieszczać w papierowych papilotkach, w każdej bułeczce robić wgłębienie, nakładać łyżeczkę nadzienia, na to nakładać mniejszą kulkę ciasta. W ten sposób uformować 20 brioszek. Odstawić na 15 minut aby podrosły. Żółtko zmieszać ze śmietaną i posmarować nim brioszki. Piec w rozgrzanym piekarniku (225 st. C) przez 12-15 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation