Kuchnia

wypieki

Kiszona kapusta pekińska - przepis ze Smaker.pl

Kim chi, kiszone smaki w koreańskim wydaniu
Składniki

kapusta pekińska niewielka
Marchew
por kawałek
czosnek 2 ząbki
cebula- u mnie ćwierć dużej czerwonej
imbir, kawałek lub marynowany łyżka
papryczka chili lub łyżka w proszku- lub mniej
sól 1 łycha
sos rybny 2 łyzki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

Kapustę przekroiłam wzdłuż na pól, a potem każdą połówkę na trzy części, także wzdłuż.
Teraz można już ją pokroić na kawałki około 2 centymetrowe.
Kapustę włożyłam do osolonej wody na półtorej godziny, w tym czasie sól ją przejdzie a kapusta puści sok.

W malakserze umieściłam pozostałe składniki i drobno je zmalaksowałam. Kapustę odsączyłam na sicie.

Starannie obtoczyłam miksem warzywnym kawałeczki kapusty i dociskając je delikatnie trzonkiem od noża, ułożyłam ciasno w słoju.
Kapusta puści własny sok i będzie cała przykryta, można ja dodatkowo obciążyć.
Słoik tylko z położoną przykrywka trzymałam w temperaturze pokojowej około 5 dni- można wcześniej spróbować czy jest już wystarczająco kwaśna. Potem można ją przechowywać w lodówce i podjadać

Kim chi rewelacyjnie smakuje, nadwiślańska kiszonka z przyprawami :)

Uwielbiam ją na kanapkach z serem lub wędliną, składnik sałatek, dodatek do obiadów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation