Kuchnia

Ciasta

Staropolski makowiec –

przepis na 2 duże makowce ( ok. 30 cm jeden )


ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru pudru
120 g masła
3 żółtka
jajko
½ szklanki ciepłego mleka
20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
szczypta soli

nadzienie:
1 szklanka suchego maku
½ szklanki miodu
½ szklanki cukru pudru
łyżka masła, roztopionego
½ szklanki śmietanki kremówki
½ szklanki rodzynek
2 łyżki powideł
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
sok z cytryny
skórka otarta z cytryny

skladniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody

Do dużej miski przekładamy masło oraz cukier puder, miksujemy.
Następnie dodajemy make, cały czas miksując, po 1 żółtku, jajko, drożdże, ciepłe mleko, sól i wyrabiamy ciasto.
Gdy będzie jednolite i pulchne przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( 1-1,5 godz ).

Mak płuczemy, odsączamy na sicie i przekładamy do rondelka.
Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 min.
Po tym czasie odcedzamy, przekładamy do malaksera lub innego urządzenia i ucieramy.
Do masy makowej dodajemy cały czas ucierając, cukier, rozpuszczone masło, miód, śmietankę, powidła, rodzynki, skórkę pomarańczową, sok oraz skórkę z cytryny.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na dosyć cienki placek ( u mnie o gr. 0,5 cm ).
Na ciasto nakładamy masę makową, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegów i zwijamy jak roladę.
Końce zlepiamy i zawijamy pod spód.

Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do napuszenia.

Pieczemy w temp. 160 C przez 20 min, następnie podkręcamy temp. do 200 C i pieczemy do zarumienienia skórki ok. 5 min.

Ostudzone makowce posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem ( wszystkie składniki na lukier mieszamy razem, aż powstanie dosyć gęsta konsystencja ).

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation