Kuchnia

obiad

Mielone ala gołąbki
Oto idealny pomysł na smaczny, prosty obiad, przy którym się nie narobisz. Nikt nie robi lepszych. Delikatne klopsiki w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw na pewno zasmakują każdemu. Spróbuj przekonaj się Sam.

12 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• ½ woreczka ugotowanego ryżu
• 1 jajko
• 1 cebula
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżka majeranku
• Sól
• Mąką do panierki
• Olej do smażenia
Składniki na sos warzywny:
• ½ główki kapusty
• 5 ziemniaków
• 2 marchewki
• 2 pietruszki
• Sól
• Pieprz
• 500 g passaty
• 4 łyżki ketchupu
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaje ugotowany ryż, obraną drobno pokrojoną cebule, wsypuję paprykę ostrą, majeranek, sól, wbijam jajko i wyrabiam masę mięsną. Z mięsa robię okrągłe kotlety, panieruję w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu odstawiam na bok.
2. Warzywa marchew oraz pietruszkę obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno kroję. Ziemniaki obieram kroję plasterki.
3. Na dużej patelni typu Wok rozgrzewam olej, przekładam ziemniaki i smażę.
4. Następnie dodaję pozostałe warzywa, marchew, pietruszkę oraz kapustę, Podlewam jedną szklanką wody, Doprawiam pieprzem oraz solą i gotuje do chwili aż warzywa będą miękkie.
5. Pod koniec gotowania wlewam passatę oraz ketchup, chwilę gotuję.
6. Sos z warzywami łączę w kotletami i podaję.
7. Gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation