Kuchnia

kuchnia

Pasta bulionowa -

"domowa kostka rosołowa" DROBIOWO-WOŁOWA
Domową kostkę rosołową możesz przygotować z dowolnego mięsa - wieprzowiny, wołowiny, indyka, kurczaka, czy gęsi, albo skorzystać z podpowiedzi poniżej na uniwersalną, bardzo esencjonalną pastę z drobiu i wołowiny. Pasta wychodzi bardzo gęsta i treściwa. Można nawet pokusić się o uformowanie z niej "kostek", jednak przechowywana w słoiku chyba jest najporęczniejsza.

3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren kolendry
10 ziaren czarnego pieprzu
100g cebuli

30g liści świeżego lubczyku
pęczek natki pietruszki

350g pręgi wołowej
350g mięsa z podudzi kurczaka
200g marchwi
100g selera
100g korzenia pietruszki
10g czosnku
250g soli morskiej
150g wody lub wina


Liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę i ziarna pieprzu zmiel w młynku do kawy, malakserze lub utłucz w moździerzu.

Cebulę obierz, pokrój w grube plastry i każdy plaster z obu stron zrumień na suchej patelni lub nad płomieniem palnika
Lubczyk i natkę drobno posiekaj.

Mięso dwukrotnie przepuść przez maszynkę.
Wszystkie warzywa zmiksuj na drobniutko w malakserze lub zetrzyj na drobnej tarce.
Wszystkie przygotowane wcześniej składniki umieść w garnku o grubym dnie*, dodaj wodę lub wino i sól.
Zagotuj całość pod przykryciem, a potem odkryj i cały czas mieszając podgrzewaj ok 40-50 minut.
Mieszanie jest bardzo ważne, gdyż papka jest gęsta i może przywierać do dna.
Na końcu zmiksuj całość malakserem - pasta powinna być bardzo gęsta.
Przełóż całość do słoja i przechowuj w lodówce.
Do przygotowania zupy używa się zaledwie 1-2 łyżeczek.
Z tej ilości wychodzi mniejszy słój (beczułka na zdjęciu), a pasty wystarczy na długie miesiące.
Domowa pasta rosołowa przechowywana w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy.
Można oczywiście ją również przełożyć od razu do małych słoiczków i pasteryzować.

* jeśli posiadasz urządzenie mieszająco-podgrzewające, będzie ono nieocenioną pomocą (np. Thermomix lub Kenwood gotujący).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation