Kuchnia

Kuchnia

Pasta z cukinii

Składniki:

około 300 g cukinii (2 małe)
1 cebula
4 suszone pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
400 g ugotowanej (lub z puszki) fasoli półksiężycowej (butter beans) lub fasoli Piękny Jaś lub puszki ciecierzycy
sól, pieprz, szczypta kurkumy
1-2 łyżki oleju

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Cukinię opłukać i zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę a następnie dodać startą cukinię. Smażyć na małym ogniu- ciągle mieszając- aż cukinia zmięknie i odparuje większość wody. Po zdjęciu z patelni dobrze jest odcedzić uduszoną cukinię na sitku żeby pozbyć się nadmiaru płynów.Do ostudzonej cukinii dodać pozostałe składniki: suszone pomidory, koncentrat, sól, pieprz i szczyptę kurkumy i ugotowaną fasolę lub ciecierzycę.
Wszystko zmiksować na gładką masę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation