Kuchnia

Przepisy

Rożki z grzybami, ziemniakami i serem


12-14 sztuk

opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżka oleju
1/2 średniej cebuli, pokrojonej w kostkę
100 g świeżych grzybów, mieszanych, pokrojonych w kostkę
1 nieduży ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę i obgotowany
sól i pieprz, do smaku
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
1 jajko, rozmącone, do smarowania (lub samo żółtko albo białko)
ok. 30 g miękkiego sera (np. brie, camembert, ja użyłam Crémier de Chaumes)

Rozmroź ciasto francuskie.

Na patelni rozgrzej olej i zeszkli na nim cebulę. Dodaj grzyby, smaż 2-3 minuty, następnie wymieszaj z pokrojonym w kostkę, podgotowanym ziemniakiem i smaż dalej, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z natką pietruszki i odstaw, żeby przestygło.

Ciasto francuskie rozwałkuj i pokrój na kwadraty o boku około 10 cm. Posmaruj ich brzegi rozmąconym jajkiem (białkiem/żółtkiem), na środek każdego nałóż po łyżce nadzienia i kawałeczku sera. Złóz w trójkąty i zlepiaj dokładnie brzegi. Układaj rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie będą gotowe, wstaw je na 20-30 minut do lodówki.

Nastaw piekarnik na 200˚C.

Schłodzone rożki posmaruj resztą rozmąconego jajka i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do zezłocenia, około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation