Kuchnia

Placuszki, kotleciki

Draniki z mięsem

Składniki:
1 kg ziemniaków,
1 cebula,
3 łyżki mąki,
1 jajko,
250-300 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego),
sól, pieprz czarny mielony, olej roślinny do smażenia.

Draniki z mięsem to placki ziemniaczane z mięsnym farszem – tradycyjne białoruskie danie. Są sycące i smaczne, szczególnie kiedy podaje się je na ciepło ze śmietaną.

Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Do tej masy dodać sól, jajka i mąkę. Mięso przyprawić do smaku. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć łyżkę ziemniaków, na nią mały placuszek z mięsa i znów łyżkę ziemniaków. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć draniki na patelnię, dodać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation