Kuchnia

Przekąski - śledzie

Śledź z selerem naciowym i czerwonym pieprzem w oleju arganowym - Food Cook Love



Śledź z selerem naciowym i czerwonym pieprzem w oleju arganowym

Składniki:

200g filetów śledziowych a’la matjas w oleju
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1 jabłko
pół pęczka świeżego koperku
2 łyżki czerwonego pieprzu
szczypta cukru
szczypta soli
olej arganowy (u nas Bio Planet)



Wykonanie:

Cebulę kroimy w cienkie półksiężyce, zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach, odcedzamy i zalewamy zimną wodą znów na 2 minuty. Odsączamy z nadmiaru wody, posypujemy szczyptą soli i cukru. Suszone pomidory kroimy w paski., czosnek w cienki krążki.

Śledzie kroimy na małe kawałki, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie przekładamy na durszlak i osuszamy.

Seler naciowy kroimy w krążki, jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę, koperek drobno kroimy.

W słoiku układamy śledzie, następnie cebulę, jabłko, seler naciowy, koperek i czerwony pieprz i tak aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem arganowym. Tak przygotowane śledzie odstawiamy do lodówki minimum na 24h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation