Kuchnia

Dania obiadowe - drób

Przepis: Kotlety pożarskie - Proste i Smaczne Przepisy

KOTLETY POŻARSKIE
(2 porcje)

1 duży filet z piersi kurczaka,
2 jajka,
1 łyżeczka miękkiego masła,
1-2 łyżki mąki,
bułka tarta,
sól i pieprz,
klarowane masło do smażenia*

do wersji ostrej dodatkowo:
½ małej cebuli,
1 ząbek czosnku,
¼ czerwonej papryki, o
drobina pieprzu cayenne


Mięso jak najdrobniej posiekać ostrym nożem (lub zmielić w maszynce do mięsa) i przełożyć do miski.
Z jednego jajka oddzielić żółtko od białka (drugie zostawić do panierowania). Żółtko utrzeć z masłem, dodać pianę ubitą z białka i mięso oraz sól i pieprz. Całość połączyć, dodając tyle bułki tartej, aby mięso dało się formować (ale nie za dużo).
Do wersji pikantnej dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę i paprykę, a dodatkowo doprawić również pieprzem cayenne.
Formować kotlety, obtaczać najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Smażyć na maśle klarowanym, na średnim ogniu. Usmażone kotlety odłożyć na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu.


* Klarowane masło można nabyć w większości hipermarketów, można je również zrobić samemu, roztapiając zwykłe masło na bardzo małym ogniu. Następnie należy usunąć pianę i zlać czysty, żółty tłuszcz znad mlecznego osadu. Tak oczyszczone z białka masło jest odpowiednie do smażenia, ponieważ jest dużo bardziej odporne na wysoką temperaturę, niż zwykłe masło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation