Kuchnia

Lody, kremy, desery

Składniki:

200 g malin (mrożonych lub świeżych)
125 g śmietany kremówki
100 g jogurtu naturalnego
2 żółtka
70 g cukru
Maliny zmiksować z jogurtem.

Śmietanę ubić na sztywno.

Żółtka ubić z cukrem, w tym czasie zagotować wodę w garnku. Nad gotującą się wodą umieścić rondelek z żółtkami i cukrem i nadal ubijać w kąpieli wodnej przez ok. 3 minuty, aż masa się zagęści.

Delikatnie dodać do kremu owoce z jogurtem, a następnie ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, by wszystko się połączyło.

Napełnić masą 6 silikonowych foremek (lub pojemniczków, w których planujemy podać lody). Włożyć do zamrażalnika na 2-3 godziny. Jeśli chcemy podać je na patyczkach, należy je powbijać po ok. pół godzinie mrożenia w środek lodów, jeśli w formie deseru, przed podaniem wyjąć serduszka z foremek.

Uwagi:

Najwygodniej przygotować te lody w foremkach silikonowych, bo najłatwiej z nich wyskakują, jeśli użyjecie innych naczynek można ich nie wyjmować, a jeśli zależy Wam na tym zależy, pomóc powinno zanurzenie ich na chwilę w ciepłej wodzie.

Jeśli nie napełnicie foremek do pełna i nie wyjecie (a uprzedzam są pyszne i trudno się powstrzymać...) części przed mrożeniem, może wyjść nawet 8 porcji. Dla dwojga wystarczy, zrobić je z połowy porcji, choć ubijanie jednego żółtka w kąpieli wodnej może być niewygodne, poza tym warto za jednym razem zrobić je na zapas, problemów ze zjedzeniem nie będzie...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation