Kuchnia

Ciasteczka, babeczki

Rogaliki drożdżowe z serkiem waniliowym i dżemem

Składniki:
Mąka pełnoziarnista – 150g
Jajko – 1szt
Drożdże suche – 5g
Mleko 0,5% - 80ml
Masło zwykłe – 15g
Dżem wiśniowy 100% - 50g
Twaróg chudy – 60g
Słodzik – wg uznania
Aromat waniliowy – wg uznania

Przygotowanie: z mąki, drożdży, jajka i słodziku wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto może się kleić. Formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5h).
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na długi prostokąt. Kółkiem do krojenia pizzy albo ostrym nożem wycinamy naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładamy ok. pół łyżeczki twarogu zmieszanego z aromatem i słodzikiem i ok. pół łyżeczki dżemu. Zwijamy od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, aby koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.
Układamy na blaszce wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190’C (termoobieg) na ok. 15-20min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation