Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Just My Delicious: Kostka Alpejska


Składniki na kakaowy spód:
3 jajka
1/3 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szkl mąki pszennej
5 łyżek kakao

Żółtka utrzyj na jasną masę z cukrem. Dodaj do nich ubite na sztywno białka, następnie proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Całość zmiksuj na niskich obrotach lub porządnie wymieszaj szpatułką, tak, aby składniki połączyły się na jednolitą masę. Wyłóż ją na natłuszczoną i obsypaną mąką blaszkę i piecz w 180C przez ok 25 minut.

Składniki na masę bezową:
180g masła
1 duża puszka mleka skondensowanego
400g bez

Masło utrzyj na puszysty krem, podczas miksowania stopniowo dodawaj do niego gotowane przez ok dwie godziny, ostudzone mleko skondensowane. Gdy masa będzie jednolita połam wszystkie bezy na nierównomierne większe kawałki i ponownie wszystko dokładnie połącz ze sobą. Gotową masę bezową równomiernie wyłóż na upieczony i ostudzony spód ciasta, wygładź jej powierzchnię i wstaw do lodówki.

Składniki na śmietanową pianę:
0,5l kremówki 30 / 36%
3 łyżki cukru
2 śmietan-fix`y

Schłodzoną kremówkę ubij z dodatkiem cukru na puszystą pianę. Dodaj do niej śmietan-fix`y i ponownie zmiksuj do uzyskania sztywnej, zwartej piany. Wyłóż ją równomiernie na ciasto i wygładź jej powierzchnię. Włóż do lodówki w celu stężenia na co najmniej 2 godziny.

Dodatkowo:
kakao
Tuż przed podaniem obsyp powierzchnię ciasta i podawaj.



Sugestie: Jako spód możesz wykorzystać dowolny biszkopt lub inne delikatne w smaku ciasto, które lubisz. Do masy bezowej możesz pod koniec dodać również odrobinę spirytusu lub ajerkoniaku. Ciasto robiłam w blaszce 24x24cm.

Wersja light: Zjedz mniej, niż zwykle.

Wymiary formy: 24x24cm

Pytanie: Nie lubię kremów na bazie masła. Czym go zastąpić?
Odpowiedź: Możesz zrobić krem jajeczny z przepisu na Tort Ambasador z Gruszkami i Amaretto i dodać do niego bezy.

Pytanie: Do czego najlepiej podawać to ciasto?
Odpowiedź: Według mnie pasuje wręcz idealnie do kawy (szczególnie takiej bez mleka, np. espresso).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation