Kuchnia

Przekąski - śledzie

Korzenne śledzie w oleju
1/2 kg śledzi matiasów
1-2 łyżki majeranku
3 ziela angielskie
2 ziarna jałowca
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w całości
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
listek laurowy
2-3 ząbki czosnku przeciśniętego
1/2 - 1 łyżeczka soli
3 cebule
olej rzepakowy


Matiasy wymoczyć w wodzie albo mleku przez min 2-3h. Odcedzić, osuszyć. Pokroić w paseczki lub dzwonka. Cebule drobno pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać ze sobą zioła, których nie szczędzić: majeranek, ziele angielskie, jałowiec, pieprz kolorowy w całości, pieprz zwykły, sól, listek laurowy pokruszony.

W misce układać warstwami: cebulę, zioła, śledzie, cebula, zioła, śledzie, itp. na górze powinna być cebula i zioła. Zalać wszystko dobrej jakości olejem, dodać czosnek, wymieszać. Od ilości danego czosnku zależy czy śledzie będą delikatniejsze czy ostrzejsze. Odstawić na jeden dzień i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation