Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pierniczki brukowce

Składniki na blaszkę 33 x 26 cm:

500 g mąki pszennej
200 g cukru
100 g miodu
1 jajko
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

marmolada lub powidła śliwkowe

W niedużym garnuszku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel).

Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel zareaguje bardzo gwałtownie!

Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu.

Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.

W misie miksera umieścić mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną, jajko, masło.

Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia (lub wyrobić ręcznie).

Przykryć, odstawić na pół godziny w temp. pokojowej.

Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać marmoladą, sklejać i formować w kulkę.

Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do lekkiego zarumienienia.

Wyjąć, polukrować.

Kawowy lukier:

1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 - 3 łyżki wrzącej wody

Kawę rozprowadzić w wodzie. Dodać cukier puder i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.

Co zrobić, by pierniczki zmiękły?

Pierniczki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde (powoduje to dodatek miodu).
By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach!
Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po 3 dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation