Kuchnia

Ciasta

Sernik klasyczny

Kruchy spód:

290 g mąki pszennej
165 g masła, zimnego
80 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa serowa:

1300 g twarogu tłustego lub półtłustego ( można użyć zmielonego już sera z wiaderka, pod warunkiem, że będzie to ser bardzo dobrej jakości )
260 g masła
9 jajek
390 g ugotowanych ziemniaków
2 i 1/4 szklanki cukru pudru ( ja dałam 2 łyżki więcej )
260 g kwaśnej śmietany 18 %
4 łyżki budyniu waniliowego ( proszku )
opcjonalnie - kilka kropel aromatu pomarańczowego, cytrynowego lub waniliowego ( pominęłam )
opcjonalnie - kilka łyżek rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam, dodałam natomiast gotową mieszankę przypraw do sernika )


Wykonanie:

Kruchy spód:

W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem posiekać nożem, następnie szybko zagnieść do otrzymania kuli jednolitego, gładkiego ciasta. Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Przygotować formę o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować na mniej więcej wielkość blachy, przełożyć je do formy, następnie dokładnie wylepić nim jej spód. Piekarnik nagrzać do 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić no piekarnika i podpiekać przez 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczony kruchy spód wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.


Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg zmielić razem z ugotowanymi i wystudzonymi ziemniakami, przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i odstawić aby przestygło.

Do sera z ziemniakami dodać żółtka, wystudzone masło, cukier puder, śmietanę, proszek budyniowy i wybrany aromat ( jeśli używacie ). Wszystko zmiksować na średnich obrotach miksera, do połączenia się składników, nie dłużej. Uwaga: będzie potrzebna dość duża miska, masy serowej wyjdzie sporo.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do masy serowej ( można w 2 - 3 turach ) i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Na koniec wsypać bakalie ( jeśli używacie ) i wymieszać.

Masę serową przelać na podpieczony i wystudzony kruchy spód. Wyrównać. Wstawić no piekarnika nagrzanego do 180°C i natychmiast obniżyć temperaturę do 160°C ( najlepsza opcja pieczenia: grzanie góra - dół ). Sernik piec około 60 - 70 minut, aż wierzch będzie zarumieniony a środek sernika przy dotknięciu patyczkiem będzie sprężysty ( ja swój sernik piekłam 75 minut ). Należy pamiętać aby nie wydłużać czasu pieczenia "na wszelki wypadek"; sernik dojdzie w gorącym piekarniku, a zbyt długie pieczenie może spowodować jego wysuszenie. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić w chłodne miejsce. Właściwej konsystencji nabierze na drugi dzień.

Wierzch sernika można dowolnie udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation