Kuchnia

Ciasta

Sernik kawowy z czekoladą

Składniki:

Spód:
200g ciastek z czekoladą (użyłam pełnoziarnistych ciastek digestive)
50g masła – roztopionego

Masa serowa:
400g gotowego sera na sernik
500g serka mascarpone
170-180g jasnego brązowego cukru (cukier trzcinowy nierafinowany)
1 kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g
3 łyżki mąki pszennej
3 jajka
2 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach
1 espresso

Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
1 łyżka masła
50g śmietanki kremówki 30% lub 36%
3-4 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:
kakao do posypania
czekoladowe ziarenka kawy do ozdoby

Spód:
1. Ciasteczka zemleć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm i wyrównać, wstawić do lodówki.

Masa serowa:
2. Oba sery przełożyć do miski, dodać cukier, wanilię, mąkę, kawę espresso i kawę w granulkach przetrzeć przez sitko (patrz FILM), wymieszać mikserem do połączenia składników.

3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać żółtka, wymieszać.

4. Masę serową przełożyć do tortownicy z przygotowanym spodem i wyrównać. Piec w temperaturze 220C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150C i piec jeszcze przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika na funkcji góra-dół.
Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin.

Polewa:
5. Sernik ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Do rondelka przełożyć czekoladę, masło, śmietankę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą. Zdjąć z ognia i dodać 3-4 łyżki gorącej wody, mieszać, aż polewa będzie jednolita i błyszcząca.

6. Gotową polewą udekorować wierzch sernika, posypać kakao i poukładać czekoladowe ziarenka kawy.

Sernik podawać schłodzony. Udanych wypieków :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation