Kuchnia

ciasta

8. Ciasto Bananowa Nutka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowym gości oto propozycja dla Ciebie. Poznaj przepis na bardzo proste ciasto jogurtowe z nutką czekolady, przekładane bananem. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.
Forma 24 cmx 24 cm
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 80 g biszkoptów okrągłych
• 800 g jogurtu naturalnego
• 330 ml śmietany 30%
• 2 galaretki cytrynowe
• 3 łyżki cukru pudru
• 2 mleczne czekolady
• 5 bananów
• 2 zielone galaretki
• Do dekoracji winogrono

Sposób przygotowania:

1. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 ½ szk. gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Galaretki zielone rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz jogurtami. Na koniec połączyć z ostudzonymi żółtymi galaretkami.

3. Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić, dodać do masy.

4. Banany pokroić w plasterki i odstawić na bok.

5. Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty.

6. Na biszkopty wylać 1/3 masy, ułożyć połowę pokrojonych bananów, ponownie połowę masy, następnie pozostałe banany i pozostałą masę.

7. Na ciasto poukładać winogrona.

8. Zalać tężejącymi zielonymi galaretkami.

9. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.

10. Ciasto gotowe.

11. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation