Inne

Zdrowie na talerzu

Bób. Zielone strączki pełne smacznych wartości odżywczych. Bób to sporo białka i błonnika, który poprawia pracę jelit. Cenne podczas
redukcji tkanki tłuszczowej, bo błonnik zapewnia uczucie sytości na długo. Bób zawiera fityniany, izoflawony wspierając nas w profilaktyce przeciwnowotworowej
i przeciwmiażdżycowej. Bób warto, by znalazł się na talerzu osób z nadciśnieniem. Dzięki zawartości fitosteroli i potasu ma wpływ na jego obniżenie. Cierpisz na anemię? Bób zawiera kwas foliowy i witaminę B12, a ten zestaw wspiera przyswajanie żelaza z diety.
Cierpisz na zaburzenia tarczycy? Niekoniecznie jest tak, że nie możesz jeść bobu. Związki wolotwórcze (w przypadku bobu tioglikozydy) ulatniają się podczas gotowania. Nie przygrywaj garnka gotując bób i pozwól tym związkom się ulotnić.
Dobra rada: zawsze przed gotowaniem płuczemy nasiona.
No i jak zawsze wszystko jest kwestią dawki: szklanka ugotowanych nasion to ok. 200 pysznych kcal.
Na zdrowie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation