Kuchnia

wypieki

Musaka - wersja bułgarska

Składniki:
•500 g mielonego mięsa
•600 g ziemniaków
•3 cebule
•olej
•2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (pominęłam)
•6 pomidorów (ja dałam 3 świeże i około 200-250g pomidorów z puszki)
•1 łyżka posiekanej natki pietruszki
•1 łyżeczka słodkiej papryki
•½ łyżeczki zmielonego pieprzu
•1 szklanka mleka
•1 łyżka mąki
•1 jajko
•2 łyżki startego sera żółtego (dałam około ½ szklanki)
•sól

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać mięso i podsmażyć. Potem dodać koncentrat pomidorowy (rozcieńczony w ¾ szklanki wody), trzy pomidory obrane i starte na grubej tarce (można użyć rozdrobnionych pomidorów z puszki) oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dusić pod przykryciem, na słabym ogniu przez około 10 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i całość trzymać na ogniu tak długo, aż płyn odparuje. Dorzucić paprykę, pieprz, sól i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Całość dokładnie wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i na jego dnie ułożyć obrane i pokrojone w plastry pozostałe pomidory. Wyłożyć przygotowaną masę mięsno – ziemniaczaną. Całość zapiekać w temperaturze 190ºC przez około 40 - 45 minut, aż ziemniaki będą upieczone. Jeżeli mięso będzie się zbytnio przypiekało od góry, można je przykryć folią aluminiową.

W trakcie pieczenia przygotować sos. Do mleka dodać roztrzepane jajko oraz mąkę. Przygotowanym sosem polać mięso, a następnie posypać startym żółtym serem. Całość zapiekać jeszcze przez około 10 - 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation