Kuchnia

Pierogi, knedelki..

Trzeci Talerz: Pierogi oszukańce – kuchnia podkarpacka

Składniki:

650 g mąki pszennej
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
ciepła woda („ile zabierze”, niecałe 2 szklanki)

Farsz:

200 g mięsa gotowanego (drobiowego, wieprzowego lub innego)
100 g kaszy jęczmiennej (wiejskiej drobnej)
5-7 suszonych grzybów
1 duża cebula
zioła: majeranek, lubczyk świeży lub inne wg uznania
sól i pieprz

Przygotowujemy farsz. Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Wodę po gotowaniu grzybów wykorzystujemy do ugotowania kaszy. Gotujemy ją według przepisu na opakowaniu. Ugotowane grzyby i mięso mielimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Wyrabiamy farsz.

Przygotowujemy ciasto. Mąkę, sól i jajka mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Wycinamy krążki, nakładamy farsz i gotujemy w osolonej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation